Pane carasau je typický sardínsky chlieb.
Pôvodom je z Barbagie a rozšírený je po celej Sardínii, známy aj pod talianskym názvom carta musica alebo papierová hudba a svojmu názvu vďačí hluku, ktorý vydáva pri žuvaní, keďže ide o tenký a veľmi chrumkavý chlieb.
Vyrába sa v zásade z droždia, soli, vody a múky z tvrdej pšenice alebo z jačmennej múky alebo krupice tmavej farby, ktorú konzumovali kedysi tí menej majetní.
Existujú varianty „guttiàu“ a „frattàu“.
Chlieb sa v domácnosti vyrábal raz týždenne, pre obzvlášť trvanlivé chleby raz za mesiac.
Celý cyklus spracovania sa v sardínskom dialekte nazýva „Sa Cotta“. V minulosti to bol skutočný rodinný rituál, vyrábali ho najmenej tri ženy aby výmenou dostali olej a ricottu alebo iný druh pomoci.
Podľa tvaru sa rozlišujú tri základné typy:
- ploché, kruhové a pružné chleby SPIANATA. Sú typické pre severnú oblasť ostrova.
- ploché a okrúhle chleby, ale chrumkavé a veľmi tenké PANE CARASAU. Sú charakteristické pre strednú Sardíniu – Barbagia a Nuorese.
- veľké chleby CIVRAXIU. Rozšírené po celom území. Typické však pre juh ostrova.
Vlastnosťami všetkých týchto chlebov bolo použitie kysnutia a príjemne slaná chuť.
Základnou ingredienciou bola vždy pšeničná múka: čím bola belšia a jemnejšia, tým bol chlieb hodnotnejší.
Recept nepíšem lebo si ani len neviem predstaviť robiť ho doma 🙂
Carasau chlieb a jeho varianty v súčasnosti ľahko nájdete v celom Taliansku v baleniach rôznych veľkostí, polmesiac, celý kruh a pod…